Decoratief schilderwerk

Schilderen in verschillende stijlen en technieken wordt decoratief schilderen genoemd.

Onderstaand treft u meer informatie aan over de volgende schildertechnieken: De volgende schilderstijlen zijn ook mogelijk maar worden niet toegelicht.
  • Modern
  • Realistisch / Landschappen
  • Fantasie schilderingen / bijvoorbeeld tekenfilm figuren
  • Logo's voor bedrijven
Voorbeelden van bovengenoemde schilderstijlen staan wel in mijn portfolio

Muurschilderingen
De schilderingen van Kathelijn worden aangebracht met authentieke kalk- silicaat verf, deze is mooi mat van uitstraling, UV bestendig en geschikt voor binnen en buiten. De verf is gemaakt van natuurlijke pigmenten en blijft door de jaren heen een kleurvaste schildering.
Natuurlijk is het ook mogelijk om een schildering met acrylverf aan te brengen. Muurschilderingen kunnen zeer divers zijn. Denk hierbij aan een fantasie schildering op een kinderkamer, een muurschildering bij een zwembad of een mooie schildering op een garagedeur. Bij het maken van een muurschildering kunnen ook diverse schilderstijlen worden toegepast zoals die hieronder staan vermeld.
 

Grafsteenbeschilderen
Ook is het mogelijk om een grafsteen te laten schilderen, de verf leent zicht zich hier goed voor. Zo kunt u een persoonlijke uitstraling geven aan de steen met een gehele of gedeeltelijke schildering. (portretten niet mogelijk op een grafsteen ontwerp)

top

Trompe l oeil
Trompe l'oeil betekent letterlijk: bedrieg het oog.
Een trompe l'oeil-schildering is een wand – of plafondschildering die wordt aangebracht om een bepaalde sfeer te scheppen of om een ruimte groter te laten lijken. Bijvoorbeeld een muur die beschilderd is met een openstaand raam waardoor u een landschap kunt zien. U krijgt het gevoel dat het echt is.
Bij een plafondschilderingen kan met deze techniek gesuggereerd worden dat er bijvoorbeeld een koepel op de ruimte aanwezig is. Het schilderen van bijvoorbeeld nepzuilen als versiering is goedkoper dan het aanbrengen van feitelijk marmeren zuilen. Bij Trompe l'oeil worden verschillende decoratieve technieken gebruikt.
Enkele voorbeelden hiervan zijn marmerimitatie, steenimitatie houtimitatie wolken luchten en grisaille.

Grisaille Een grisaille, of grauwschildering, is een schilderij waarin men geen natuurlijke kleuren aanbrengt maar zich beperkt tot de weergave van dingen in alle mogelijke schakeringen van dezelfde kleur, meestal grijs of bruin. In de 17de en 18de eeuw werden grauwschilderingen meer en meer gebruikt als imitatie van sculptuur en ornament bij de versiering van een woning. Vaak zijn grisailles boven deuren of in de hoeken van een plafond als paneelvulling aangebracht. Een specialist op dit gebied was Jacob de Wit (1695-1754). Vaak wordt er dan ook van "witjes" gesproken.

top

Jugendstil / art nouveau
Dit is een schilderstijl die veel mensen aanspreekt. De uitstraling is vaak kleurrijk, sierlijk en heel decoratief en daarom ook goed toe te passen bij het verfraaien van meubeltjes en andere gebruiksvoorwerpen.

jugendstilDe Jugendstil periode is ontstaan rond 1890 en duurde tot ongeveer 1910.
Er ontstond in die tijd een brede internationale kunstbeweging die zich afzette tegen de kritiekloosheid van voorgaande kunststromingen en begon te experimenteren met nieuwe uitdrukkingsvormen. Bekende werken uit die tijd zijn van Alfonso Mucha en de Nederlandse Jan Toorop. De aanhangers van deze nieuwe kunst streefden naar eenvoudige, directe en beweeglijke vormen en lijnen om de menselijke fantasie en hartstocht weer te geven. De bewogen lijnen waren een middel om emoties uit te drukken. (Het zielenleven werd belangrijk in die tijd.) De jugendstilkenmerken kwamen het meest tot uiting in de grafische kunst want in dit vakgebied is de lijn het belangrijkste element. De illustraties en de letters werden als één geheel ontworpen. Er ontstond een combinatie van beeld en tekst en dit is nu nog een bron van inspiratie voor kalligrafen.

In Frankrijk werd deze kunststijl 'Art Nouveau' genoemd.
De algemene kenmerken van jugendstil:
Het jugendstilornament is samengesteld uit motieven die gewoonlijk asymmetrische composities vormen met een tweedimensioneel karakter, zoals men dit naast schilderingen ook ziet op bijvoorbeeld:

  • meubels
  • sieraden
  • lampen
  • bedrukte stoffen
De belangrijkste inspiratiebron van deze stijl is de natuur. De motieven zijn vaak langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknop), vogels (zwanen, pauwen), libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

 

top

Fresco
Fresco stamt af van de Italiaanse uitdrukking buon fresco, wat 'goed versâ' betekent. Een Fresco schilderingen zijn door de eeuwen heen een van de bekendste wandschilderingen/ wand afwerkingen. De bijzondere kalkachtige uitstraling geeft een tijdloze smaakvolle uitstraling. Denk bijvoorbeeld maar aan de mooie schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse kapel. Deze kalkachtige fresco stijl spreekt veel mensen aan. Gelukkig hoeven we deze 'nat in nat'methode in deze tijd niet meer te gebruiken omdat er nu silicaatverven zijn die hetzelfde resultaat geven als de oude 'fresco secco' techniek. Fresco secco betekent: 'Vers op droog oppervlak'. Als u van deze kalkachtige uitstraling houdt, kan 'Kathelijn' deze ook voor u creëren door speciale kleuringen aan te brengen.

Kortom er kunnen prachtige sferen worden gecreëerd met kleur en verschillende decoratieve technieken. Voorbeelden van bovengenoemde schilderstijlen kunt u bekijken in mijn portfolio.

top

Bedrijven & Scholen

Ook voor scholen, kinderdagverblijven en bedrijven kan Kathelijn mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een logo die u ook kunt toepassen op briefpapier, visitekaartjes etc. Of een muurschildering in bijvoorbeeld de ontvangstruimte of kantine van uw organisatie. Groot of klein, een logo en/of schildering geeft uw organisatie een unieke uitstraling.

Voor ieder project wordt een persoonlijk plan gemaakt en samen met u komen de mooiste ideeën op tafel. Enkele voorbeelden hiervan treft u aan in mijn portfolio onder bedrijven en scholen.

Wilt u meer informatie ontvangen? Neemt u dan gerust contact met mij op zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken, afgestemd op uw wensen en uw organisatie.

Wandschilderingen

Logo zonnestraal kathelijn


top

Update

nieuw grafsteen beschilderen

Het is mogelijk om een grafsteen te laten beschilderen. Misschien heeft u nooit aan deze mogelijkhei...

unieke houten panelen

unieke schilderingen op oud hout. Van oude houten planken zijn panelen gemaakt waarop Kathelijn sch...

portfolio